Friskvård – ett hot?

 

Vi har jättebra sjukvård i Sverige, kanske en av dom bästa i världen. Om vi behöver opereras, tas in på sjukhus och få vård får vi den bästa. Vi har vårdcentraler, vårdgaranti och sjukvårdsförsäkringar. Det är bra – bra med valmöjlighet.

 

Vad vi inte, per automatik, har är friskvård. Sverige är inte bra på friskvård! Men hallå! Ropar du nu. Det är vi väl? Nje, jag håller inte med. Håller inte med om att friskvård prioriteras, att det finns valmöjligheter, att det diskuteras högst upp bland politiker etc.

 

Varför är det så? Kan det vara att sjukvård, där lagas något trasigt, vi tas omhand och någon får äran när ”felet” är fixat. Kan det vara så att ”kan två bräder spikas ihop” så är allt frid och fröjd?

 

Läkare skriver ut mediciner, vi röntgas, vi opereras och inte är det mycket vi styr över själva. Vi har inte mycket att säga till om eller påverka.

 

Kanske handlar det om makt – kanske om att vi ska veta vår plats – den svenska samhälleliga Jantelagen.

 

Friskvård handlar om vad som är bäst för just dig, för just mig. Friskvård handlar om att låta dig/mig ta fram det bästa i oss själva. Friskvård handlar om egenvård, med viss stöttning. Och, viktigast av allt: med stöttning av samhället!

 

Varför ses det då med negativa ögon när vi försöker hjälpa oss själva, bli vårt bästa jag?

 

Handlar det om makt? Att makten, är rädd, att bli av med…makten?

 

Friskvård är det viktigaste vi har! Friskvård är friskt!

Att blunda för, och värre motarbeta friskvård: Det är…Sjukt!

 

/ Jessica

IMG_2882

Lämna ett svar